5 TIPS naar een ‘minder werkgever-afhankelijk-bestaan’  in deze bijzondere tijd. 

We zitten in een bijzondere tijd. Een heel bijzondere tijd.

Een tijd waarin er een hoop gebeurt met ons en om ons heen.

Het Corona virus is het gesprek van de dag. Een ernstige situatie die een ieder van ons, op wat voor manier dan ook raakt. Ik hoop dat we snel met zijn allen werken aan de oplossing en het “normale” leven weer op kunnen  pakken.

Een gevolg van deze situatie is dat er een aantal mensen thuis komen te zitten en niet naar hun werk kunnen of mogen.

Ook hier zullen de gevolgen groot zijn en zullen er ongetwijfeld ondernemers zijn die hun jaren hard werken door deze crisis verloren zien gaan. Gewoon omdat de inkomsten er niet zijn en veel van hun vaste lasten uiteraard doorlopen.

Dat geldt overigens ook voor het personeel, wat als gevolg hiervan mogelijk ontslag krijgt om de eerste grote kostenpost naar beneden te brengen. 

Er ontstaat hierdoor een heel rare en misschien wel nieuwe situatie. We worden geconfronteerd met hoe afhankelijk we zijn van die ene plek.

De afhankelijkheid van ons huidige werk. Ik zeg niet dat daar iets mis mee is maar confronterend is het zeker. De zogenaamde ‘zekerheid’ van het hebben van een baan is ineens niet meer zo zeker als hiervoor.

Het blijkt wellicht een schijn-zekerheid. 

Wie had enkele weken geleden nog bedacht dat je in de horeca, waar een dramatisch tekort is aan personeel, je ook zo maar ontslagen kan worden?

Dat zet ons tot nadenken. Hoe kan ik nu terwijl ik thuiszit toch een inkomen genereren? Hoe kan ik zorgen dat ik minder afhankelijk ben van die ene werkgever. 

1. OUT OF THE BOX. 

Een kreet waar je misschien in eerste instantie niet zoveel mee kan. Wat ik hiermee wil zeggen is om eens buiten de gebaande paden te denken, anders dan je gewend bent. Hoe zou je jouw diensten, kwaliteiten op een andere manier kunnen gebruiken. Neem een vel papier en schrijf op waar je allemaal goed in bent, alles wat je maar kan bedenken. Ook wat je nu niet meer doet, maar in verleden was je er misschien verdomd goed in.

2. ZOEK HET KIND IN JE OP.

Een van de grote voordelen van kinderen is dat ze niet denken in angst.

Ze doen zonder zich bewust te zijn van de mogelijke gevaren. Dat is tevens de reden dat we daar een enorme leercurve zien. We leren zoveel nieuwe dingen. Als kind staan we overal voor open. We laten ons beperken. Ga eens op zoek naar dat “vrije kind” in je.

Waar word je oprecht blij van, waar gaat jouw hartje sneller van kloppen. 

3. MET VALLEN EN OPSTAAN.

Het bekende ‘met vallen en opstaan leert men’. Denk eens terug aan hoe je hebt leren lopen. Gemiddeld hebben we hier 11 maanden over gedaan. Heel vaak bezeerd maar toch, iedere keer weer stonden we op en probeerden we die eerst stapjes opnieuw te zetten. En nu? Na hoe veel keer geven we op. “Dit is niks voor mij hoor”

Ik ben er van overtuigd dat wanneer jij  nu aan iets nieuws begint en je dit 11 maanden lang, dag in dag uit blijft oefenen ( net als dat lopen wat je koste wat het kost wilde leren) je ook dit onder de knie krijgt. Gewoon iedere keer na een niet geslaagde poging opnieuw beginnen.

Even wrijven daar waar het pijn deed leren van wat beter kan en opnieuw doen. Niet proberen ,maa doen. Die intentie in gedachten houden: ik ga dit doén. 

4. LEEF ZONDER ANGST.

Stel dat je niet bang zou zijn en geen angst zou hebben. Angst is vaak een heel goede raadgever. Het houd ons scherp en maakt je alert. Er word een stofje afgegeven in onze hersenen wat zorg voor opperste staat van alertheid.

3 mogelijke reacties: Fight / Flight / Freeze.

Letterlijk vertaald in vechten, vluchten of bevriezen. In mijn verleden als beroeps militair trainden we hier iedere dag op. We wilden beter worden in het controleren van de actie van ons lichaam op dat stofje in ons brein. 

Denk eens  na wat je zou doen als je niet bang zou zijn om: te falen, te mislukken, uitgelachen te worden, te moeten voldoen aan verwachtingen, alles te kunnen en mogen worden, verantwoording te moeten afleggen voor je keuzes, je niet hoeft te voldoen aan het beeld wat mensen van je hebben, je zonder risico ergens aan mag beginnen, je lang gekoesterde verlangens te volgen…….

Ik wil je vragen om het volgende te doen: Pak een nieuw stuk papier en schrijf daar op de volgende zin: “ Als ik geen angst zou hebben zou ik morgen……”

4. YOUTUBE is de toekomst. 

We weten inmiddels de grote invloed van social media. Wat we zien is dat YouTube een van de grote spelers is en dat het daar gebeurt.

Naast Google is YouTube een van de meest bezochte platforms voor informatie. Ik denk dat niemand van ons kan zeggen dat hij nog nooit heeft gezocht op YouTube naar een informatie filmpje over hoe iets te maken of te leren. Dat biedt mogelijkheden; ook voor jou als misschien wel totaal onbekende op dit gebied. Geloof me alles is mogelijk op dit gebied.

Ik heb filmpjes gezien over het opvouwen van t-shirts (de eerste die tevoorschijn komt as je ’T-shirt vouwen’ opzoekt; dit is een aanrader!), of ‘hoe bak ik een ei’.

Misschien  geheel buiten je comfortzone om voor de camera je verhaal te doen. Spreek met jezelf af dat de eerste 50 filmpjes die je maakt, niet echt van hoge kwaliteit zijn. Dat hoef je je daar al niet meer druk om te maken. 

5. START BEFORE YOU’RE READY.

Ga aan de slag. Doen! 

We zijn vaak meer tijd kwijt aan het bedenken en uitwerken van onze plannen dan dat we bezig zijn met produceren. Ik zeg niet dat je als spreekwoordelijke kip zonder kop te werk moet gaan.

Maar als je in je hoofd al een richting hebt die je opgaat: begin! Produceer! Zet dat eerste filmpje online. Je zal tijdens die eerste 50 filmpjes ,A :steeds beter worden en B: je plan misschien wel aanpassen.

Maar je bent al wel begonnen. Je bent productief en dit levert altijd iets op. Misschien niet direct die duizenden views die je graag wilde, maar heel veel andere processen in jou zelf. Die jou in de toekomst verder gaan helpen. 

5 tips om jou verder te helpen in deze bijzondere tijd. Verder op weg naar het niet afhankelijk willen en kunnen zijn van die ene werkgever  “je vaste baan”.  Graag hoor ik jouw reactie hieronder op hetgeen ik schreef. 🙂

Ik hoop dat iedereen goed voor zichzelf en zijn omgeving blijft zorgen.

Raak niet in paniek blijf relativeren maar neem de veiligheidseisen van alle instanties serieus.

Vriendelijke groeten,

Ronald 

Leave a Reply