‘Vroeger’ was camperen ‘afzien’.  Je ging met een tent, caravan of vouwwagen op pad en ‘back to basic’. Voor velen een zegen en de ultieme manier van vakantie vieren.

Voor anderen een straf: te veel beestjes, te veel overgeleverd aan de weersomstandigheden, stijve lichamen van de luchtbedden en te weinig luxe.

Next level camperen

Zoals werkelijk alles in de maatschappij, is ook camperen naar een next level gegroeid.

Glamping is daar het ultieme voorbeeld van. Luxe bungalows, maar dan wel ergens in een natuurrijke omgeving.

Ook de caravans, tenten en vouwwagens zijn enorm luxe uitgevoerd. Een gemiddelde caravan zie je wegrijden met de satelliet ontvanger op het dak: de tv is zelfs aanwezig.

Een airco is volgens veel campeerders ‘een must’. Anders is het ten slotte niet vol te houden in die hitte in zo’n kleine ruimte.

De overtreffende trap van deze ontwikkelingen is te vinden in het luxe-nivo van de rondtourende campers.

Campers van 8,9 of 10 meter zijn geen uitzondering meer. Hele huisraden worden ingeladen om het ‘gewone’ leven op de weg voort te zetten.

Bekleding zo mooi dat het bijna zonde is om er op te gaan zitten met je natte zwemkleding en Netflix reist uiteraard gewoon mee.

Als ‘reactie’ op deze overweldigende luxe ontwikkelingen, zie je ook een hele grote groep die bijna ‘anti-luxe’ op reis gaat.

Tentje ingeladen in een nauwelijks te vertrouwen oude auto met één pan. 

Het pure ‘zijn’ wordt benadrukt en is waar men voor gaat. Één worden met de natuur en afstand nemen van de drukte van de dag en de maatschappij.

Luxe versus eenvoud: camperen kan echt op alle manieren.

Laat ik vooropstellen dat ik dat een goede ontwikkeling vind.

Blijkbaar zijn er steeds meer mensen die een voor hun passende weg weten te vinden om hun vakanties te vieren.

Naar mijn mening is het voor alle leeftijden een heel waardevolle invulling van een vakantie: genieten van de omgeving en de natuur. Wat vaker om je heen kijken dan wanneer je thuis bent of op een all-inclusive-resort. (Waar ik overigens ook onwijs van kan genieten, maar dat terzijde..)

Het is een feit dat kinderen nauwelijks meer in de praktijk leren hoe zij oer-oude ambachten kunnen uitoefenen, zoals bijvoorbeeld een vuurtje maken of een ‘speer’ maken. Wanneer zij YouTube er bij mogen pakken, is de slagingskans weer groter.

Dus hoe meer mensen de natuur op zoeken, met hun kids, hoe beter, wat mij betreft.

Ook voor ‘ouderen’ zou ik rondreizen willen stimuleren. Vaak heeft de generatie die nu tussen 55-75 zijn jarenlang hard gewerkt en hadden aanzienlijk minder vrijheid dan de huidige generatie. Er werd gewoon hard gewerkt. Punt.

Ik gun het hen van harte dat zij nu nog in goede gezondheid kunnen genieten van vrijheid en de mooie wereld.

En dat dit twee groepen mensen zijn die wellicht op een andere wijze van hun reis willen genieten, dat lijkt me logisch. En daar zitten verschillende luxe-wensen aan vast.

Hoé je het ook doet: doé het!

Persoonlijk hebben wij gekozen voor een soort tussenversie: met een omgebouwde DHL vrachtwagen reizen wij Europa door. We hebben een airco, maar gebruiken die nauwelijks. Er hangt een tv in, maar niemand weet hoe die werkt. Maar we hebben een luxe groot bed en genieten daar enorm van.

Wij zullen onze parttime Europa reizen gaan uitbouwen naar een fulltime camperleven; wij zullen de camper als ons huis gaan gebruiken. Ook dat vooruitzicht bracht wat andere eisen/wensen met zich mee dan wanneer we alleen een paar weken op pad zouden gaan.

Of je nu luxe of eenvoudig wil gaan camperen; ga alsjeblieft camperen. Ga genieten van de mooie kanten die de wereld je laat zien. Ga ontdekken, ga verdwalen (beste wat je kan overkomen, als je het aan mij vraagt) en ga pionieren.

Het enige wat ik ons allemaal op het hart wil drukken: laat iedereen in zijn waarde.

Respecteer jouw buur-campeerder

De luxe campers zijn niet allemaal ‘verwaand’. De tentbewoners zijn niet allemaal ‘alternatief’. De gezinnen met vouwwagen zijn niet allemaal ‘burgerlijk’.

Het feit dat je kiest voor een bepaalde manier van reizen, rechtvaardigt het nog niet dat je alle andere campeerders ‘veroordeelt’.

Onze mening doet er voor hen niet toe.

Net zo goed als hun mening waarschijnlijk voor jou niet van belang is.

Het heeft echt allemaal wel ‘iets’. Het is allemaal leuk. In een tentje, caravan, vouwwagen of camper. Zoveel mensen, zoveel wensen. 

Ook thuis leeft men allemaal een ander leven. Dus dat gebeurt ook op reis.

En dat geeft diversiteit. En diversiteit is inspirerend en houdt ons scherp. Ik hou ervan. Leren van anderen en geïnspireerd raken. En dat kan prima allemaal rond één kampvuur; tentjes en campers. Geniet er met elkaar van en leer van elkaars ervaringen. Want dat maakt het camperen toch zo mooi; de avonturen!

Ik kijk uit naar alle vormen van campeerders die ik tegen ga komen en hoor graag van jullie wat jullie vorm van camperen jullie zo aanspreekt! 

Groeten, Liesbeth

2 Responses

 1. Yvonne Eras Beantwoorden

  Heel waar, wij wensen jullie mooie vergezichten, tolerantie en een vol leven
  Wie weet komen we elkaar tegen
  Wij hebben een VW LT Distance Wide.
  Groetjes Leo en Yvonne Eras

  • Liesbeth Uithol Beantwoorden

   Hoi Yvonne, dank je wel ! Oh dat klinkt ook heerlijk; de VW! Zou leuk zijn als we elkaar eens ergens tegenkomen: wij zijn redelijk makkelijk te herkennen….;-) Geniet van het weekend! Groeten, Liesbeth

Leave a Reply